Published
on
September 23, 2016
| 1,802 views
| 1 follower
members are following updates on this item.
Deze week werd bij Ketnet het nieuwe TV-programma "Boeva en de Games" officieel voorgesteld. Dit ging gepaard met de lancering van de tevens gloednieuwe website "MediaNest". Ter introductie van beiden werd hieraan een debat gekoppeld over kinderen en gamen, dat uiteraard onze aandacht trok en waar we graag van de partij waren. Zelf de voorstelling en het debat herbekijken kan op https://www.ketnet.be/artikel/debat.
Als sCool kunnen we deze initiatieven enkel toejuichen, daarom dat we vandaag onze blog willen wijden aan de nieuwe spelers in het "mediawijs landschap", alsook ze kaderen binnen andere projecten rond dezelfde thema. Waar vind je welke informatie en voor wie?
We leven in een wereld vol digitale media en dat is voor kinderen vaak nog relevanter dan voor hun ouders. Die laatste zitten met veel vragen en het gevoel dat ze 'niet meer mee zijn'. Herken je de situatie dat jouw zoon of dochter je helpt met de computer en er meer van weet dan jij? Of dat ze weer een andere app hebben gevonden om te communiceren met hun vrienden? Op MediaNest kunnen ouders terecht met vragen; maar vinden ze ook allerhande informatie rond mediaopvoeding waar ze zelfs nog niet aan gedacht hadden. Zo kan een test worden ingevuld om te kijken welk type mediaouder je bent. Daarnaast kan je de mediagroeilijn bekijken die een overzicht geeft van hoe kinderen evolueren in hun mediagebruik en wat ze (graag) doen op welke leeftijd; op hun weg naar volwassenheid. Leuk aan de website zijn de filmpjes en lijstjes met nuttige tips.
Bij sCool vinden we dit een goed initiatief, waar we vast en zeker nog naar zullen verwijzen en mee samen willen werken. Daarom dat we graag even kaderen waar we beiden thuis horen in het grote ecosysteem rond mediawijze opvoeding. Onze eigen werking is sterk gericht op het lager onderwijs en we willen vooral informatie bieden aan leerlingen en leerkrachten, vanuit de veilige sCool omgeving. Ouderbetrokkenheid is belangrijk wanneer we kinderen digitale en sociale online vaardigheden aanleren. Daardoor zien we dat ook ouders de weg vinden naar onze ondersteunende community voor informatie.
We hebben uiteraard heel wat raakpunten met MediaNest, zoals het delen van informatie over nieuwe apps en games. Het grote verschil is dat wij werken vanuit het 'lerend ecosysteem principe' waarbij de kennis die we delen, alsook de vragen die we beantwoorden, vanuit de scholen community komen en gemodereerd worden door onze eigen pedagogen en experten.
Het veld rond Mediawijsheid in Vlaanderen, België en de BeNeLux is sterk versnipperd en we lijken weinig van elkaar te leren. Bij sCool geloven we in samenwerking en integratie; om zo tot een vrij verloop van kennis te komen; maar dat is lastig in een landschap waar alles verspreid ligt en het warm water meerdere malen uitgevonden wordt.
Wat zouden we liever zien? Zeker en vast een samenwerking met mijnkindonline.nl in Nederland bijvoorbeeld: een gelijkaardige kennisbank voor ouders, opgezet door KennisNet. Waarom deze kennis niet vlotter uitgewisseld wordt, over de landsgrenzen heen, blijft voor ons een raadsel. Ook binnen Vlaanderen willen we graag de hand uitsteken om meer samen te werken en te delen. Kennis voor leerkrachten en ouders zijn complementair, maar toch op verschillende plaatsen te vinden. Deze kennis samenbrengen, kan enkel maar in het voordeel zijn van de belangrijkste belanghebbenden in dit verhaal: de kinderen.
Met MediaNest werd reeds geprobeerd dit doel te bereiken, maar we hebben het gevoel dat het project ambitieuzer had mogen zijn. We hopen wel dat er in de toekomst veel interessante artikels blijven verschijnen en we lezen met plezier mee.
MediaNest is een initiatief van Mediawijs in samenwerking metmeer dan 20 partners en met steun van de Vlaamse Overheid
"Nog één spelletje, Mama?": het Debat over Games
Met de Ketnet Gameweken en het nieuwe programma "Boeva en de Games" wil de TV-zender voor kinderen graag gaan inzetten op het positieve imago van games: "Gamers scoren ook in het echt".
De officiële lancering hiervan ging gepaard met een interessant debat over games en hun plaats in de opvoeding van kinderen. Aan de tafel zaten vijf panelleden, allemaal erg verschillend in achtergrond en ook qua meningen:
Onder het toeziend oog van moderator William Boeva werd er gediscussieerd over vijf vragen, relevant voor het dagelijkse leven van ouders en hun kinderen die wel eens graag gamen. Zo werd er ingegaan op waarom games zo'n grote aantrekkingskracht hebben op kinderen, welke games geschikt zijn en hoe je afspraken kan maken hierover. Daarnaast vroegen ze zich af wat je kan leren uit games en wat dan met online games?
Het debat bleek in het algemeen erg gericht op de bezorgdheden van ouders, begeleid door ludieke filmpjes. Het waren vast herkenbare situaties, zoals een dochter die geld uitgeeft aan micro-transacties in een spel, of die een gewelddadige game meesmokkelt naar haar kamer onder het mom van een 'race spel' te zijn. Hier lagen enkele gemiste kansen om het debat een meer positieve richting te geven. Ketnet wil graag inzetten op het goede imago van games en dat je er heel wat van kan leren, maar dat zagen we weinig terugkomen in de vijf vragen. Slechts éénmaal werd er gepeild naar de positieve effecten van gamen. Gelukkig waren er wel verschillende van de panelleden overtuigd van het grote potentieel en het met ons eens dat we hier heel wat mee kunnen (en moeten) doen in de opvoeding en het onderwijs van kinderen met een passie voor games.
Interessant was dat alle sprekers het eens waren dat je als ouder, leerkracht of begeleider het moet aandurven om mee in de spellen te duiken. Wij volwassenen dienen even onze blik terug open te zetten en mee te kijken naar wat kinderen zoeken in de games die ze spelen. Het is van groot belang om mee in de leefwereld te stappen van deze kinderen (en jongeren) en zelf te beleven waar ze mee bezig zijn. Zo kom je heel wat meer te weten over wat er omgaat in zijn of haar hoofd; dan door games te verbieden of te beperken tot een uurtje in het weekend.
Wie hier meer over wil weten, kan zelf aan het gamen slaan; surfen naar onze Wiki rond Mediawijs Gamen; of één van onze favoriete boeken induiken: "Don't Bother Me Mom, I'm Learning" van Marc Prensky. De sCoolEdu Support Community en het sCool team staan steeds klaar om vragen te beantwoorden, inspiratie aan te leveren of nieuwe games te testen voor jullie.
Page Options