Published
on
October 25, 2016
| 2,204 views
| 0 followers
members are following updates on this item.
Werken aan Talenten is geen vak apart: alle andere vakken en lessen komen erbij te kijken, zoals Taal, Media, Muzische Vorming, W.O. enzoverder, maar ook met sociale vaardigheden en integratie. Vandaag stelt sCool een nieuwe methode voor om Mediawijs aan de slag te gaan met de individuele Talenten van alle leerlingen.
Kinderen en Talenten centraal
In het moderne onderwijs staat het kind centraal, waarbij men bewust aandacht besteedt aan zijn of haar interesses en identiteit. Er wordt gezocht naar raakpunten tussen de leerstoffen en lessen enerzijds; en de leefwereld van de leerlingen anderzijds.
Eén van de manieren om dat te doen, is door aandacht en ruimte te creëren voor de individuele Talenten van een leerling. Dit zorgt ervoor dat kinderen hun eigen identiteit verkennen, erkenning krijgen voor hun eigenheid en ze zich beter in hun vel zullen voelen, zowel op school, als in de sociaal verbonden wereld van sCool en sociale media.
Werken rond Talenten kan in het begin van het schooljaar een perfect aanknopingspunt zijn om elkaar beter te leren kennen. Het is voor leerlingen immers erg boeiend om te ontdekken waar klasgenoten door gedreven zijn. Dit is meteen een interessant startpunt voor een klasgesprek, maar toch mag het daar niet bij blijven.
Talenten zijn een werk van lange adem en mogen dus ook niet beperkt worden tot een themaweek per schooljaar.
Talenten in de Klas
In ons Lespakket "Planeet Talent" wordt ingegaan op hoe leerlingen ondersteund kunnen worden om hun Talenten te ontdekken, te ontwikkelen en uiteindelijk te verdiepen; hun hele lagere schoolcarrière lang. Leerlingen uit de eerste graad zullen op zoek gaan naar hun eigen Talenten; terwijl de tweede graad al wat verder kijkt en elkaars Talenten beoordeeld. In de derde graad draait het allemaal rond Talenten verdiepen en hierin groeien als persoon.
De oefeningen voor in de klas zijn gebaseerd op de sCool-methode en oefenplatform. Leerlingen leren op sociale wijze hun Talenten en ervaringen delen met elkaar in TalentenBlogs; feedback te geven en het profiel te gebruiken om op zoek te gaan naar gelijkgezinden.
Aan de hand van de Superhelden van Planeet Talent, leren de kinderen hun eigen Talenten kennen én die van elkaar. Gebruik de bijbehorende kaarten om de Talenten te introduceren. In de verschillende praktijkbundels vind je meer tips voor jouw leerlingen, op maat van hun leeftijd en leefwereld.
Het lespakket is opgebouwd uit vier aansluitende onderdelen, waaronder de Pedagogische Kern en de drie praktijkbundels per graad van het lager onderwijs. De Pedagogische Kern bevat alle nodige educatieve informatie en achtergrond. Er wordt beschreven wat Talenten zijn (of net niet); en hoe scholen aan de slag kunnen gaan met dit thema. In de Praktijkbundels per graad staan specifieke oefeningen en activiteiten op maat van de leerlingen. Deze bundels gaan dieper in op de leerlijn voor de besproken leeftijdscategorie en zijn gratis te downloaden via onze sCool Support Community.
Ga aan de slag met Talenten in jouw klas en deel jouw ervaringen in de Community.
Page Options